Informatie voor professionals

ZwangerWijzer : zorginstrument voor preconceptioneel advies

Als u beroepsmatig preconceptionele adviezen geeft, kunt u gebruik maken van ZwangerWijzer. Daar zijn geen kosten aan verbonden en u hoeft geen speciale software te installeren.

Het gaat als volgt: U vraagt uw cliënt om voorafgaand aan het gesprek ZwangerWijzer in te vullen. Dat kan uw cliënt gewoon thuis doen. Na voltooiing van de vragenlijst kan uw cliënt het eindresultaat in een PDF document printen en meenemen naar het kinderwens consult. Uw cliënt kan het eindresultaat ook opslaan op de eigen computer.

Het eindresultaat bevat:
- de geïdentificeerde risico’s;
- links naar meer informatie over deze risico’s.
 

Schriftelijke ZwangerWijzer

Het verdient de voorkeur om de vragenlijst online in te vullen, maar er bestaat ook een schriftelijke versie van ZwangerWijzer. De online versie is ook een voorlichtingsinstrument. Het biedt de aanstaande moeder en vader naast risico-identificatie ook uitgebreide informatie over de gevonden risico's.
ZwangerWijzer en de schriftelijke vragenlijst worden regelmatig geactualiseerd. Wij raden u daarom aan om de meest recente versie van de schriftelijke vragenlijst te gebruiken. U kunt hier de schriftelijke versie van ZwangerWijzer downloaden.

Communicatie

Als u ZwangerWijzer in uw praktijk onder de aandacht wilt brengen van uw cliënten, kunt u gebruik maken van de toolkit met communicatiemiddelen die hiervoor ontwikkeld is. Klik hier om naar de toolkit te gaan

Handvatten voor een consult

Het Erasmus MC heeft geprotocolleerde adviezen ontwikkeld. Deze sluiten aan bij de geïdentificeerde risico’s in ZwangerWijzer. De protocollen kunnen worden gehanteerd als handvatten en hulp voor een consult, maar zijn niet bedoeld voor het geven van advies op maat aan een individuele cliënt. U kunt deze handvatten downloaden.
 

Stel ons een vraag

Vragen naar aanleiding van zwangerwijzer.nl kunt u mailen naar e.v.vliet@vsop.nl of j.claessens@erasmusmc.nl.