Terug naar mijn antwoorden

Myasthenia gravis en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt

Heb je myasthenia gravis en heb je een kinderwens? Maak dan voordat je stopt met anticonceptie zoals pil, condoom of spiraaltje een afspraak met je huisarts of specialist (neuroloog en gynaecoloog). Myasthenia gravis kan invloed hebben op jouw gezondheid tijdens de zwangerschap, op de zwangerschap en op je ongeboren kind.

 

Of en welke gevolgen myasthenia gravis heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.

 

Myasthenia gravis en zwanger worden

De kans om zwanger te worden is bij vrouwen met myasthenia gravis niet anders dan bij vrouwen zonder myasthenia gravis. De invloed van een zwangerschap op de myasthenia gravis tijdens de zwangerschap wisselt per persoon. Bij sommige vrouwen gaat het beter en bij andere slechter. Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is er een grotere kans op klachten door stress en vermoeidheid. Als de baby groter wordt kunnen er soms ook problemen zijn met ademhalen doordat het middenrif omhoog wordt geduwd door de steeds groter wordende baarmoeder. Tijdens de zwangerschap komen vaker ontstekingen voor, zoals blaasontsteking, die de myasthenia gravis kunnen verergeren.
Een zwangerschap heeft geen invloed op het verloop van de ziekte in de toekomst.

 

Je zwangerschap en je baby

Tijdens de zwangerschap word je begeleid door een gynaecoloog. Met de gynaecoloog bespreek je welke medicijnen je voor en tijdens de zwangerschap wel en niet mag gebruiken. Door sommige medicijnen heb je meer kans op miskramen, aangeboren afwijkingen, zwangerschapsdiabetes (suikerziekte die tijdens de zwangerschap is ontstaan) en vliezen die te vroeg breken.

Sommige medicijnen voor zwangeren, maken de klachten van myasthenia gravis juist erger. Vrouwen met myasthenia gravis kunnen deze medicijnen beter niet gebruiken.

 

Meestal verloopt de zwangerschap normaal en is een vaginale bevalling gewoon mogelijk. Soms ontstaan er tijdens de bevalling problemen met persen, door spierzwakte. Vaak moet er dan een kunstverlossing door een gynaecoloog gedaan worden, bijvoorbeeld met een tang, zuignap of keizersnee. Een bevalling in het ziekenhuis heeft daarom de voorkeur. Na de bevalling kunnen de klachten tijdelijk erger worden. Veel vrouwen hebben dan extra rust nodig.

 

De antistoffen die bij jou de myasthenia gravis veroorzaken, kunnen door de moederkoek (placenta) in het bloed van de baby komen. Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de zwangerschappen. Dit kan ervoor zorgen dat de baby op een andere manier beweegt. Er zal daarom een uitgebreide echo van de baby gemaakt worden.
Door deze antistoffen kan de baby ook klachten krijgen na de geboorte. Zoals problemen met zuigen en slikken tijdens voedingen en met ademhalen. Ook kan het zijn dat de baby weinig beweegt en slappe spieren heeft. Meestal begint dit binnen 72 uur na de bevalling en verdwijnen deze klachten binnen 1 tot 2 weken. De baby blijft dan na de geboorte in het ziekenhuis om in de gaten gehouden te worden. 

 

Kans dat de baby ook myasthenia gravis krijgt

De precieze oorzaak van myasthenia gravis is niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken. Hoewel myasthenia gravis geen erfelijke ziekte is, is wel bekend dat als mensen directe familieleden hebben met myasthenia gravis, zij meer kans hebben op myasthenia gravis.

 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Gebruik je medicijnen? Dan is het belangrijk om te bespreken welke medicijnen je vóór en tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, en in de periode van borstvoeding.
  • Bij een ernstige vorm van myasthenia gravis kan eventueel vóór de zwangerschap de zwezerik (thymus) verwijderd worden. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten tijdens de zwangerschap niet erger worden.
  • Als je een keizersnede krijgt of geopereerd moet worden tijdens de zwangerschap moet bij de manier van verdoven rekening worden gehouden met de myasthenia gravis.
  • Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je regelmatig wordt gecontroleerd. Je wordt in deze periode bij voorkeur begeleid door een neuroloog en gynaecoloog.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners samen een behandelplan voor jou maken en in je dossier zetten. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.
 

Kenniscentrum medicijnen en zwangerschap 

Wil je voor of na het gesprek met je huisarts of specialist meer weten over de veiligheid van jouw medicijn? Ga dan naar de website van Moeders van Morgen Lareb. Daar kun je jouw medicijn opzoeken via https://www.lareb.nl/mvm-kennis.

 

Meer informatie

  • Myasthenia Gravis (Erfocentrum)
  • Myasthenia Gravis (Spierziekten Nederland)
  • Neonatale myasthenie (Spierziekten Nederland)
  • Boek “Gezond zwanger worden. Handboek preconceptiezorg.” Eric A.P. Steegers, Annemarie Mulders, Yves Jacquemyn en Anjo Geluk (2023). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 14.

 

@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.  

 

 

Terug naar mijn antwoorden