Terug naar mijn antwoorden

Hepatitis B en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger kunt worden

Heb je hepatitis B en heb je een kinderwens? Of denk je dat jij en/of je partner misschien hepatitis B zouden kunnen hebben? Bijvoorbeeld door eerdere wisselde onbeschermde seksuele contacten? Of door werken met lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine of speeksel? Of door drugsgebruik met een injectienaald?
Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of specialist in een hepatitisbehandelcentrum. In Nederland hebben veel ziekenhuizen zo'n centrum.
 

Of en de mate waarin hepatitis B gevolgen heeft voor je zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Hepatitis B
Door het Hepatitis B virus krijg je een ontsteking in de lever en die infectie kan chronisch worden.
Als je lichaam voldoende antistoffen maakt via het afweersysteem is de infectie vaak binnen een half jaar voorbij. Dit geldt voor veel volwassen mensen die een hepatitis B infectie krijgen. Het virus zit dan niet meer in je bloed. Dat wordt met bloedonderzoek bewezen. Je bent dan niet meer besmettelijk. Als je eenmaal van hepatitis B genezen bent, ben je er de rest je leven immuun voor. Je krijgt het dan niet opnieuw.  
Je hebt chronische hepatitis als het virus langer dan zes maanden in het lichaam aanwezig is. Je bent dan drager van het virus. De meeste mensen hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe. De lever raakt ontstoken, maar niet iedereen heeft dezelfde klachten. Ook als je weinig klachten hebt, kan er blijvende schade aan de lever ontstaan. Door een behandeling wordt de kans kleiner dat de lever blijvende schade oploopt.
Chronische hepatitis kan actief zijn of niet-actief en is ALTIJD besmettelijk, ook als je geen klachten hebt.
Als de ontsteking actief is wordt je verwezen naar een hepatitis-behandelcentrum. Onderzocht wordt of èn welke behandeling met medicijnen nodig is.
Is de ontsteking niet-actief, dan controleert de huisarts je bloed elk half jaar om te kijken of de ontsteking nog steeds niet actief is. Deze controles moeten doorgaan zolang je het virus hebt. Het virus kan ook vanzelf verdwijnen, de controles zijn dan niet meer nodig.
 

Hepatitis B en zwanger worden
Heb je een hepatitis B virus infectie of denk je dat je hepatitis hebt? Bespreek dan je kinderwens met je arts ruim voordat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden. Je kunt dan laten onderzoeken of je hepatitis B hebt.
Als jij en/of je partner de infectie niet hebben, maar wel een hoger risico lopen op een besmetting met hepatitis B, kun je je in Nederland laten vaccineren. Kijk bij Meer informatie.
Als je drager bent van het hepatitis B virus EN HBeAG–positief dan kun je je baby besmetten tijdens je zwangerschap, maar meestal gebeurt dit tijdens de bevalling (HbeAG is aanwezig bij een acute hepatitis B en in de meeste gevallen van een chronische actieve hepatitis).
Het is dan belangrijk om te bespreken welke maatregelen er genomen moeten worden om te voorkomen dat je kind besmet wordt. Het kan dan nodig zijn dat je wordt verwezen naar een hepatitis behandelcentrum.
Je wordt dan begeleid door een gespecialiseerde internist of infectioloog en een gynaecoloog.

Je zwangerschap en je baby
Een zwangerschap heeft geen invloed op het verloop van een hepatitis B infectie bij de moeder. Door de hepatitis B infectie is er een kleine extra kans dat je baby te vroeg geboren wordt.
 

Voorkomen dat je baby ook hepatitis B krijgt
Als je hepatitis B krijgt tijdens de zwangerschap of als je drager bent voor het hepatitis B virus en HBeAG- positief bent, krijg je medicijnen om de kans op besmetting van je kind kleiner te maken.
Het hepatitis B virus kan van moeder op kind worden doorgegeven tijdens de zwangerschap, maar vooral tijdens of na de bevalling. Dit geldt als je drager van het virus bent EN HBeAG-positief, of als je tijdens de zwangerschap hepatitis B krijgt.
Je baby krijgt dan vlak na de geboorte (binnen 48 uur) een prik met antistoffen (immunoglobulinen).
Die antistoffen beschermen je baby snel tegen een besmetting met het hepatitis B virus. Maar de antistoffen beschermen maar kort. Daarom krijgt je baby ook meteen een eerste hepatitis B vaccinatie. Daarna volgt het algemene vaccinatie schema (bij 2, 3, 4 en 11 maanden). Je krijgt de oproepen voor de vaccinaties thuisgestuurd. Controles gaan via het consultatiebureau en de entadministratie.
 

Borstvoeding
Ook als je drager bent van het hepatitis B virus kun je borstvoeding geven. Besmetting via borstvoeding is nog nooit aangetoond.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met de arts

  • Bespreek welke maatregelen er genomen moeten worden om besmetting van je baby met het hepatitis B virus te voorkomen.
  • Bespreek of je baby snel na de geboorte antistoffen moet krijgen en een hepatitis B vaccinatie.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een behandelplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.
 

Meer informatie

 

Bronnen

Terug naar mijn antwoorden