Terug naar mijn antwoorden

Stress en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Heb je een kinderwens en veel stress door spanningen thuis? Maak een afspraak met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Of en in welke mate stress gevolgen heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies erg belangrijk.
 

Stress en zwanger worden

Stress hoort soms bij het leven. Maar het is niet goed als je tijdens een zwangerschap veel spanning of stress hebt. Zeker als het maar niet over gaat. Bijvoorbeeld omdat een familielid ernstig ziek is, je ruzie met je partner hebt of er problemen met werk of geld zijn.


Je zwangerschap en de baby
Door ongezonde stress kun je een te hoge bloeddruk krijgen tijdens je zwangerschap. Of een baby met een te laag geboorte gewicht voor de duur van de zwangerschap. Een te hoge bloeddruk en een te laag geboortegewicht geven het kind een minder goede start na de geboorte.
Een licht verhoogde bloeddruk geeft over het algemeen geen problemen. Bij een veel te hoge bloeddruk werkt de placenta (moederkoek) vaak niet goed. Hierdoor kan je baby minder zuurstof en voedingsstoffen binnen krijgen. Dit vertraagt de groei. Je kind kan dan te licht geboren worden voor de duur van de zwangerschap. Daardoor is er meer kans op problemen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna.  
 

Later in het leven
Kinderen die veel te licht worden geboren hebben een grotere kans op blijvende ziekten zoals hersenbeschadiging. Deze kinderen hebben een grotere kans op ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht (obesitas).
 

Wat kun je doen?
Probeer iets aan de stress te doen. Het liefst nog voor je stopt met pil, spiraaltje of condoom en je zwanger kunt worden.  En dat kan ook nog als je al zwanger bent. 
Zet op een rij wat de spanningen veroorzaakt. Neem je problemen serieus.
Praat met een vertrouwde vriend(in) of familielid. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Of bespreek het met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan je ook verwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog.
 

Meer informatie

Bronnen

 

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden