Terug naar mijn antwoorden

Sociale steun en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt

Heb je weinig mensen om je heen die jou kunnen steunen of met je mee kunnen denken? Bespreek dit met je (huis)arts of verloskundige.
 

Weinig sociale steun en zwanger worden
Het gevoel hebben dat je er alleen voor staat kan stress geven. Als het niet goed met je gaat kan dit van invloed zijn op je zwangerschap en op de ontwikkeling van de baby. In dit informatieblad vind je meer informatie over stress en zwangerschap.
 

Wat kun je doen?
Bespreek je zorgen met je (huis)arts of verloskundige.
Als je zwanger bent kunt je een huisbezoek aanvragen bij de jeugdgezondheidszorg. Een jeugdverpleegkundige komt dan langs om met jou te kijken welke hulp jij nodig hebt.
 

Je huisarts, verloskundige, gynaecoloog of de jeugdverpleegkundige kennen de organisaties in jouw buurt die jou hulp en tips kunnen geven. Of bij wie je je hart kunt luchten. Deze organisaties kunnen jou in contact brengen met hulpverleners, met vrijwilligers of andere ouders. Met hen kun je jouw vragen en ervaringen delen. In jouw buurt zijn er misschien ontmoetingsplekken voor ouders in een buurtcentrum, wijkcentrum, bibliotheek of Mamacafé.
Moeders kunnen een maatje vinden via HomeStart, Steunouder of Moeders informeren moeders. Zwangerschapsbegeleiding of jeugdgezondheidszorg kun je ook samen met andere vrouwen krijgen. Bijvoorbeeld bij CenteringZwangerschap en CenteringOuderschap. Zo leer je anderen kennen die ongeveer hetzelfde mee maken. Je kunt ook naar een maatschappelijk werker. Kijk op de site van jouw gemeente hoe je daar kunt komen.

In steeds meer dorpen en steden ontstaan er ook vadergroepen. Zoek samen met de bibliotheek, huisarts, verloskundige of jeugdgezondheidszorg naar een vadergroep bij jou in de buurt.
Je kunt ook gratis en anoniem vragen stellen, ‘je hart luchten’ en ervaringen delen. Bijvoorbeeld bij de GroeiGids chat in jouw regio, de oudercommunity of de Oudertelefoon.
 

Meer informatie

 

Bronnen

 

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden