Terug naar mijn antwoorden

Aangeboren afwijking aan de baarmoeder en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Ben je geboren met een afwijking aan de vorm van je baarmoeder en heb je een kinderwens? Maak dan een afspraak met je huisarts of specialist (gynaecoloog), voordat je stopt met anticonceptie zoals pil, condoom of spiraaltje. De afwijking kan namelijk invloed hebben op je zwangerschap en je ongeboren kind.

 

Of en welke gevolgen de afwijking aan je baarmoeder heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Aangeboren afwijking van de baarmoeder en zwanger worden

Een afwijkende vorm van de baarmoeder of van de baarmoederholte is niet altijd van invloed op het zwanger worden of op een zwangerschap. Soms kan een afwijkende vorm vóór en tijdens de zwangerschap wel problemen geven. Vaak wordt een afwijkende vorm van de baarmoeder pas ontdekt als er onderzoek wordt gedaan na meerdere miskramen, na een te vroeg geboren baby of als het lang duurt voordat je zwanger wordt.
 

Als je een afwijkende vorm van de baarmoeder hebt, kun je ook een vormafwijking aan de vagina, nieren en urinewegen hebben. Je huisarts kan je bij een vermoeden verwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal onderzoek doen, bijvoorbeeld een standaard echo of een 3D echo, een kijkoperatie of een MRI-scan. Zo kan de afwijking  van de baarmoeder en van eventueel andere organen goed gezien worden. Met de gynaecoloog kun je het probleem bespreken. Als het nodig is, maakt de gynaecoloog een plan met jou voor als je zwanger wilt worden en/of voor als je zwanger bent.
 

Je zwangerschap en je baby
Vormafwijkingen aan de baarmoeder kunnen samengaan met problemen tijdens de zwangerschap. Deze problemen zijn verschillend per afwijking. Het kan moeilijker zijn om zwanger te worden. Afhankelijk van het soort vormafwijking heb je tijdens een zwangerschap ook meer kans op:

  • (herhaalde) miskramen
  • te vroeg geboren baby  
  • minder goede groei baby en een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap
  • zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)
  • keizersnee vanwege een dwars- of stuitligging van de baby.
     

Vrouwen met een aangeboren afwijking van de baarmoeder worden in de zwangerschap begeleid door een gynaecoloog.

De kans dat je baby ook een aangeboren afwijking aan de baarmoeder krijgt, is klein. Deze kans verschilt per vormafwijking. Het maakt uit of je ook een afwijking hebt aan de nieren en urinewegen. Als dat zo is, zal er in je zwangerschap een uitgebreide echo gedaan worden om naar de baby te kijken. Je gynaecoloog zal dit met je bespreken en je eventueel verwijzen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Deze arts kan meer vertellen over de aandoening en over de eventuele kans op de aandoening voor de baby.

 

Andere belangrijke punten voor het gesprek met uw huisarts of gynaecoloog

  • Een afwijking aan de baarmoeder kan soms problemen geven voor het zwanger worden en bij het zwanger zijn. Met de gynaecoloog kun je als het nodig is, een plan maken voor als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Soms is daar een uitgebreide echo of kijkoperatie voor nodig.
  • Sommige aangeboren afwijkingen van de baarmoeder zijn erfelijk. De huisarts kan je verwijzen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Deze arts kan meer vertellen over de afwijking en welke onderzoeken er mogelijk zijn.

Het is van belang dat alle betrokken hulpverleners samen een behandelplan in je dossier zetten. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.

 

Meer informatie

  • Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek
  • Wat is een klinisch geneticus (VKGN)
  • Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie hoofdstuk 9 en 24.

 

@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.  

 

 

Terug naar mijn antwoorden