Terug naar mijn antwoorden

Te laag gewicht, anorexia en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Heb je een te laag gewicht (BMI onder de 18,5) en wil je zwanger worden? Dan kun je het beste vóórdat je zwanger wordt met je verloskundige, huisarts of specialist hierover praten. Een te laag gewicht kan het gevolg zijn van een eetstoornis, zoals anorexia. Door een te laag gewicht kan je minder vaak of helemaal niet meer ongesteld worden. Daardoor ben je minder vruchtbaar. Goede voeding is belangrijk voor jou en je ongeboren baby. Het is daarom het beste om vóór je zwanger wordt een gezond gewicht te hebben. Of in ieder geval niet verder af te vallen. Je kunt daarvoor de juiste hulp krijgen via je huisarts. Op een gezond gewicht komen kost tijd, informeer op tijd.
 

Of en de mate waarin jouw te lage gewicht gevolgen heeft voor de zwangerschap verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

NB De Body Mass Index (BMI) geeft de verhouding aan tussen lengte en gewicht.
 

Te laag gewicht en zwanger worden
Vrouwen die te licht zijn (ondergewicht hebben) zijn soms minder vruchtbaar. Het duurt dan langer voordat ze zwanger zijn. Of ze worden helemaal niet zwanger. Tijdens een zwangerschap is er ook meer kans op problemen voor de zwangerschap en voor de baby.
 

Je zwangerschap en je baby
Tijdens de zwangerschap heeft iedere vrouw extra voedingstoffen nodig voor haarzelf en voor haar baby. Zwangere vrouwen met een te laag gewicht krijgen te weinig van die voedingstoffen binnen. Ze hebben meer kans op een miskraam. De kans dat de baby te vroeg geboren wordt is ook groter. En de baby kan een lager geboortegewicht hebben voor de duur van de zwangerschap, doordat de baby niet goed is gegroeid. Baby’s met een groeiachterstand krijgen minder voedingstoffen. Daardoor is er meer kans op problemen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna.
Baby’s die te vroeg worden geboren hebben vaker een moeilijke start omdat hun organen nog niet helemaal zijn ontwikkeld. Ze kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun ademhaling, de bloedsomloop en zuurstofvoorziening in de hersenen. De gevolgen zijn groter als de baby vroeger in de zwangerschap geboren wordt.
Kinderen die veel te vroeg of veel te licht worden geboren hebben een grotere kans op blijvende ziekten zoals hersenbeschadiging en zij kunnen zelfs overlijden. Een te laag geboorte gewicht maakt  bovendien de kans groter op het ontstaan van ziekten op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) en ernstig overgewicht.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Heb je een te laag gewicht (BMI onder de 18,5) en wil je zwanger worden? Dan kun je het beste vóórdat je zwanger wordt met je verloskundige, huisarts of specialist hierover praten. De huisarts kan je indien nodig verwijzen naar een specialistisch centrum.
  • Het is van belang dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een behandelplan in jouw dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.

Meer informatie

  • Eetstoornis en zwangerschap (diëtist van Proud2Bme)
  • Gezond aankomen (Voedingscentrum)
  • BMI berekenen (Voedingscentrum)
  • Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie hoofdstuk 14 en 17.

Bronnen

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden