Terug naar mijn antwoorden

Kinderwens en moeilijk af te lossen schulden

Vraag advies voordat je zwanger wordt
De eerste stap moet je zelf zetten. Zoek hulp voor het oplossen van je schulden, het liefst nog voor je zwanger wordt. Zolang je niets doet worden de schulden groter, net als de stress.
 

Moeilijk aflosbare schulden en zwanger worden
Schulden kunnen lijden tot stress en grote spanning. Ongezonde stress tijdens de zwangerschap kan een risico zijn voor je zwangerschap en de baby. Door ongezonde stress kun je een hoge bloeddruk krijgen. Of je kind wordt te vroeg geboren of een te laag geboortegewicht hebben voor de duur van de zwangerschap. Dat vergroot de kans op ziektes na de geboorte.
Teveel stress kan ook van invloed zijn op de hersenen van de baby, en daardoor op de ontwikkeling van het kind ook later in het leven.
 

Wat kun je doen om de risico’s kleiner te maken?
De eerste stap moet je zelf zetten. Dat kan op verschillende manieren.
Neem contact op met je gemeente voor hulp bij het oplossen van jouw schulden. Jouw gemeente kan je verder helpen. Bespreek de schulden ook met je huisarts of verloskundige. Zij weten bij wie je terecht kunt voor hulp.
Bij minder ernstige geldzorgen kun je zelf aan de slag te gaan. Op de websites van SchuldHulpmaatje, Humanitas en Zelf je schuld regelen vind je hulp en tips. Je kunt ook hulp krijgen van een vrijwilliger om de geldzaken weer op orde te krijgen. Bij Geldfit vind je 'buddys' die je online kunnen helpen. Op de websites van Humanitas en SchuldHulpmaatje kun je vinden of ze bij jou in de buurt actief zijn. Daar vind je ook verhalen van deelnemers en vrijwilligers. Zij vertellen hoe ze de geldzaken weer op orde kregen.
 

Meer informatie

Bronnen

 

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden