Terug naar mijn antwoorden

Reuma en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt

Heb je reumatoïde artritis (reuma) en een kinderwens? Maak vóórdat je stopt met anticonceptie zoals pil, condoom of spiraaltje een afspraak met je huisarts of reumatoloog. Reuma kan invloed hebben op jouw gezondheid tijdens de zwangerschap, de zwangerschap en op je ongeboren kind.

 

Of en welke gevolgen reuma heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.

 

Reuma en zwanger worden

Als je reuma hebt, is een goede voorbereiding op een zwangerschap extra belangrijk. Een goede voorbereiding kan er voor zorgen dat het minder lang duurt voordat je zwanger wordt. En de kans kleiner maken dat je baby last heeft van de gevolgen van de reuma of de behandeling hiervan. Doe dit dus op tijd.

 

De ernst van de reuma en je medicijnen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Als je ziekte actiever is (als je veel ontstekingen hebt) dan duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Vrouwen met reuma doen er gemiddeld drie maanden langer over dan andere vrouwen om zwanger te worden.

 

Het schadelijke effect van sommige medicijnen op je vruchtbaarheid en zwangerschap kan lang blijven bestaan. De medicijnen kunnen de kans vergroten op aangeboren afwijkingen bij je baby. Dit geldt ook als de aanstaande vader (of zaaddonor) reuma-medicijnen gebruikt.

 

Met sommige van deze medicijnen is het advies om niet zwanger te worden. Ze kunnen vaak vervangen worden door andere medicijnen. De reuma moet minstens weer een half jaar stabiel zijn voordat het veilig is om te proberen zwanger te worden.

 

Bespreek daarom je kinderwens met je reumatoloog en gynaecoloog ruim vóórdat je gaat proberen zwanger te worden. Zij kunnen een plan met je maken en de juiste begeleiding geven vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Als je partner (of zaaddonor) reuma-medicijnen gebruikt, bespreek dit dan ook met je (huis)arts.

 

Je zwangerschap en je baby

Afhankelijk van de soort reuma, de hoeveelheid klachten, hoe actief de reuma is en de behandeling van de reuma word je tijdens de zwangerschap begeleid door een gynaecoloog of verloskundige.

 

Het verloop van reuma tijdens de zwangerschap wisselt per persoon. Bij 80% van de vrouwen met reuma blijven de klachten stabiel of nemen ze af. Als je ziekte rustig is en je goed gecontroleerd wordt tijdens de zwangerschap, heb je niet meer kans op problemen tijdens de zwangerschap dan vrouwen zonder reuma.

 

Maar als je ziekte actief is, heb je een verhoogde kans op een te vroeg geboren baby en een baby met een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap. Dit komt doordat je baby dan niet goed genoeg is gegroeid. Vrouwen met reuma zijn in de zwangerschap vaak sneller moe en hebben een verhoogde kans op een hoge bloeddruk.

 

Bij de meeste vrouwen met reuma zijn er geen problemen tijdens de bevalling. Maar bij ontstekingen in je rug of heupen kun je tijdens de bevalling pijn hebben in je gewrichten. Soms helpen dan andere houdingen of een ruggenprik. Meestal is een vaginale bevalling mogelijk, maar soms wordt een keizersnede geadviseerd. Bij vrouwen met reuma duurt het vaak wat langer om te herstellen na de bevalling dan bij vrouwen zonder reuma.

 

De reumaklachten komen meestal ongeveer 6 weken na de bevalling weer terug. Het is niet bekend wat de invloed is van een zwangerschap op het verloop van de ziekte in de toekomst.

 

Kans dat je baby ook reuma krijgt

Reuma is een multifactoriële aandoening. Dit betekent dat er meerdere soorten oorzaken zijn naast erfelijkheid. Als meerdere familieleden de ziekte hebben, neemt de kans toe dat het kind het later ook krijgt.

 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Bespreek met je arts hoe je kunt zorgen dat de ziekte rustig wordt. Als je ziekte rustig is heb je meer kans op een zwangerschap en minder kans op problemen tijdens de zwangerschap.
  • Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te bespreken welke medicijnen je vóór en tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding kunt gebruiken.
  • Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je regelmatig op controle komt. Als je meer klachten hebt, zul je vaker op controle moeten komen.
  • De begeleiding van je zwangerschap hangt af van de ernst van je reuma. Vrouwen met ernstige reuma worden begeleid door een gynaecoloog. Vrouwen met een stabiele ziekte zonder klachten kunnen in overleg met een gynaecoloog door een verloskundige begeleid worden.
  • Je bevalling zal plaatsvinden in het ziekenhuis.
  • Bespreek de mogelijkheden voor pijnstilling vóór de bevalling met de gynaecoloog en zo nodig met de anesthesist.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners samen een behandelplan in je dossier zetten. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.

 

Kenniscentrum medicijnen en zwangerschap 

Wil je voor of na het gesprek met je huisarts of specialist meer weten over de veiligheid van jouw medicijn? Ga dan naar de website van Moeders van Morgen Lareb. Daar kun je jouw medicijn opzoeken via https://www.lareb.nl/mvm-kennis.

 

Meer informatie

 

@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.

 

Terug naar mijn antwoorden