Terug naar mijn antwoorden

Chlamydia en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger kunt worden
Heb jij, of heeft je partner (of zaaddonor), chlamydia? Of zou dat kunnen omdat jullie wisselende onbeschermde seksuele contacten hadden? Maak dan een afspraak met je de huisarts. Stop pas met anticonceptie nadat je bij de huisarts bent geweest om je te laten testen.
Heb jij of heeft je partner ooit chlamydia gehad die behandeld is? Maak ook dan vóórdat je stopt met pil, condooms of spiraaltje en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of verloskundige. Vertel dan ook dat je een zwanger wil worden.

Of en de mate waarin chlamydia gevolgen heeft voor je zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Chlamydia en zwanger worden

Bespreek voordat je zwanger kunt worden je kinderwens met je huisarts of verloskundige. Je kunt dan laten testen of jij en/of je partner chlamydia hebben. Een chlamydia infectie is goed te genezen met een antibioticakuur.
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Deze bacterie veroorzaakt een infectie van vooral de slijmvliezen van de vagina, baarmoedermond, penis of de anus.
Chlamydia geeft bij de meeste vrouwen geen klachten. Als er wel klachten zijn kun je meer vaginale afscheiding hebben (meer dan je gewend bent) of een branderig gevoel bij het plassen. Mannen hebben vaak ook geen klachten; soms wat pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis.
Daarom kunnen zowel vrouwen als mannen deze infectie al langer hebben zonder dat ze dit weten en kunnen zij hun partners besmetten.
Als chlamydia niet behandeld wordt, kan je een ontsteking krijgen van de slijmvliezen van de vagina en baarmoederhals en ook van de baarmoeder en de eileiders. Door een ontsteking van de eileiders kunnen er ook ontstekingen ontstaan in de onderbuik of in het bekken. Daarom kan op de langere termijn een infectie met chlamydia die niet behandeld is (of wordt) leiden tot verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Mannen kunnen van een chlamydia infectie een bijbalontsteking krijgen. Het is niet duidelijk of dit bij de man leidt tot verminderde vruchtbaarheid.

Je zwangerschap en je baby
Een chlamydia infectie is heel goed te behandelen met een antibioticakuur. Als je chlamydia infectie niet behandeld is, kan dat problemen geven tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld vroegtijdig gebroken vliezen of het te vroeg beginnen van de weeën. Dit betekent dat er een grotere kans is dat je baby te vroeg geboren wordt. Ook kan je dan na de bevalling een ontsteking van het baarmoederslijmvlies krijgen.
Baby’s die te vroeg worden geboren hebben vaker een moeilijke start omdat hun organen nog niet helemaal zijn ontwikkeld. Ze kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun ademhaling, bloedsomloop en zuurstofvoorziening in de hersenen. De gevolgen zijn groter als de baby vroeger in de zwangerschap geboren wordt.
De baby kan ook een te laag geboortegewicht hebben (voor de duur van de zwangerschap), omdat de baby niet goed is gegroeid. Baby’s met een groeiachterstand krijgen minder voedingstoffen. Daardoor is er meer kans op problemen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna.
Als je chlamydia infectie niet is behandeld kan de baby besmet worden tijdens de normale geboorte of tijdens een keizerssnede. De baby kan dan een oogontsteking krijgen of een luchtweginfectie.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Heb jij of heeft je partner chlamydia (gehad) of denk je dat jij en/of je partner misschien een soa hebben?
    Bijvoorbeeld door wisselde onbeschermde seksuele contacten? Bespreek dit dan met je huisarts en laat je testen voordat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden.
  • Chlamydia is heel goed te behandelen met antibiotica. Als chlamydia niet behandeld wordt kan je verminderd vruchtbaar worden of zelfs onvruchtbaar. Ook is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter. Daarnaast kan een infectie problemen geven tijdens de zwangerschap en rond de geboorte.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier ook zelf naar te vragen.

Meer informatie

  • Chlamydia en zwangerschap (RIVM)
  • Chlamydia (Thuisarts.nl)
  • Chlamydia (SOAids)
  • Chlamydia filmpje (SENSE)
  • Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 16.


Bronnen

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden