Terug naar mijn antwoorden

Herpes en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt

Heb jij, of heeft je partner (of zaaddonor) herpes genitalis (gehad) en wil je zwanger worden? Of denk je dat jij en/of je partner misschien nu herpes genitalis zou kunnen hebben? Het risico op genitale herpes is, net bij andere soa, afhankelijk van het aantal seksuele partners en de aard van de seks. Maak dan vóórdat je stopt met anticonceptie en zwanger kunt worden een afspraak met je huisarts of verloskundige.
 

Of en de mate waarin herpes genitalis gevolgen heeft voor de zwangerschap, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Herpes en zwanger worden
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus: het herpes simplex virus (HSV2). Het is een soa. Er zitten dan blaasjes op je geslachtsdelen. Deze blaasjes gaan weer weg, maar komen ook regelmatig weer terug.
Als je het herpes genitalis virus eenmaal hebt, blijf je dit virus altijd bij je dragen.Een volgende infectie heet een recidief (=herhaalde) infectie. Het recidief kan je ook krijgen tijdens de zwangerschap, de bevalling of het kraambed. De klachten zijn bij een recidief minder ernstig dan bij de eerste infectie.
Als je partner herpes genitalis heeft (gehad) en je onbeschermd vrijt, kun je zelf ook besmet raken met het virus. Die kans kun je kleiner maken door het gebruik van condooms, vooral wanneer je partner een recidief heeft. Condooms kunnen de kans op besmetting verlagen maar niet altijd voorkomen. Je moet zoveel mogelijk voorkomen dat je in contact komt met de blaasjes en daarom moet je ook voorzichtig zijn met orale seks.
Er is bestaat nog geen vaccin dat kan voorkomen dat je met herpes besmet wordt. Er zijn wel medicijnen die je kunt gebruiken bij een eerste infectie van herpes genitalis of bij hinderlijke recidieven. Deze medicijnen onderdrukken de groei van het virus, zodat de duur en ernst van de klachten korter worden en ze maken de kans kleiner op een besmetting van de partner. De medicijnen kunnen de infectie niet genezen. Na het stoppen van de behandeling kan het virus weer actief worden.
Als je vóór je zwangerschap behandeld wordt voor herpes, is het van belang dat je partner op hetzelfde moment wordt behandeld. Het is belangrijk dat jullie beiden de behandeling afmaken voordat je zwanger wordt.
 

Je zwangerschap en je baby

Als je tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met het herpes simplex virus, kan dit ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Dit komt zeer zelden voor, maar er is dan een grotere kans op een miskraam, aangeboren afwijkingen, oogontsteking en huidbeschadigingen bij de baby en de baby kan zelfs overlijden.
Als een vrouw later in haar zwangerschap voor het eerst besmet raakt met herpes is er een grotere kans dat het kind tijdens de geboorte wordt besmet. Er moet dan worden besproken welke manier van bevallen voor de baby het meest veilig is.
Een vrouw die besmet is met het herpes virus, kan dit tijdens de zwangerschap, tijdens of na de bevalling en via de borstvoeding overdragen aan haar kind. De kans hierop is het grootste als de moeder voor het eerst besmet is, of als het virus actief is tijdens de bevalling.
Als de baby besmet wordt kan dit milde tot zeer ernstige verschijnselen geven. De verschijnselen zijn afhankelijk van welke organen zijn aangedaan. Er kunnen blijvende problemen ontstaan. Als de hersenen zijn aangedaan is er een grote kans op overlijden. Herkennen van de symptomen en een snelle start van behandeling zijn van belang voor een goede uitkomst.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts

  • Als je vóór je zwangerschap behandeld wordt voor herpes genitalis, is het belangrijk dat je partner tegelijk behandeld wordt. Het is dan ook belangrijk dat jullie beiden de behandeling afmaken voordat je zwanger wordt.
  • Meld een herhaling van de infectie tijdens de zwangerschap altijd aan je verloskundige of arts.
  • Als je aan het eind van je zwangerschap voor het eerst een infectie met herpes genitalis krijgt, kan een keizersnede nodig zijn. Dat is om de kans op besmetting van de baby met het virus kleiner te maken.
  • Als je een actieve infectie hebt wordt afgeraden om borstvoeding.te geven.
  • Om de kans op een besmetting met herpes kleiner te maken, is het van belang om contact met de vochtblaasjes te vermijden. Vrij veilig en gebruik condooms. Als er zichtbare vochtblaasjes zijn (op de mond of op de geslachtsdelen) bij jou of je partner, kun je beter geen seks hebben.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier ook zelf naar te vragen.

Meer informatie

Bronnen

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden