Terug naar mijn antwoorden

Alcohol en kinderwens

Wil je zwanger worden? Dan is het advies is om het drinken van alcohol te vermijden. Ben je zwanger? Drink geen alcohol. Vind je het moeilijk te stoppen met drinken? Je kunt daarvoor hulp vragen bij je (huis)arts of verloskundige. Stoppen met alcohol is vaak niet makkelijk en kan tijd kosten, informeer daarom op tijd.
 

Alcohol en zwanger worden
Alcohol kan je vruchtbaarheid of die van je partner (of zaaddonor) mogelijk verminderen. Alcohol kan mogelijk ook al gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een vroege zwangerschap. Want bij een positieve zwangerschapstest is er al twee weken een vroege zwangerschap in ontwikkeling.
We weten niet welke hoeveelheid alcohol voor problemen kan zorgen in een vroege zwangerschap. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner (of zaaddonor) geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Daarom is het beter om het drinken van alcohol zoveel mogelijk te vermijden, al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
 

Je zwangerschap en je baby
Bij een zwangere vrouw komt alcohol via het bloed door de placenta (moederkoek) in het lichaam van de baby. Alcoholgebruik kan daarom dus op ieder moment van de zwangerschap schadelijk zijn.
Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schadelijk zijn voor je zwangerschap, de groei en de ontwikkeling van je baby. Daarom is het advies, drink geen alcohol vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. En is het beter om het drinken van alcohol te vermijden, al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
Als je alcohol drinkt heb je meer kans op een miskraam. Ook is er meer kans op aangeboren afwijkingen zoals schade aan de hersenen of andere organen. Daarnaast kan je baby te vroeg of te licht geboren worden, met een verhoogd risico om te overlijden.
Baby’s die te vroeg of te licht zijn bij de geboorte, hebben een grotere kans op blijvende problemen met hun gezondheid. Een te laag geboortegewicht vergroot ook de kans op het ontstaan van ziekten op latere leeftijd zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht.
 

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) bij kinderen
Vrouwen die regelmatig alcohol drinken tijdens de zwangerschap, hebben een grotere kans op het krijgen van een kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit geldt ook voor vrouwen die minder vaak, maar achter elkaar heel veel alcohol drinken (binge drinken). FAS is een ernstige aangeboren aandoening. FAS is de bekendste aandoening die veroorzaakt wordt door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
Kinderen met FAS hebben een lager geboortegewicht, en groeien ook na de bevalling minder goed. Ze hebben vaak een afwijkende vorm van hun hoofd, waardoor hun gezicht er anders uitziet. Hun organen zoals het hart en de ogen, kunnen beschadigd zijn. Ook hun hersenen en zenuwstelsel zijn vaak beschadigd. Hierdoor kunnen ze verstandelijk of lichamelijk beperkt zijn. Op latere leeftijd hebben ze vaak leerproblemen. Hyperactiviteit en autisme kunnen ook voorkomen.
 

Meer informatie

Bron

 

Terug naar mijn antwoorden