Terug naar mijn antwoorden

Blindheid/slechtziendheid in de familie en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Ben jij of is de aanstaande vader (of zaaddonor) blind of slechtziend? Of komt blindheid in je familie voor? Maak dan een afspraak met de je huisarts, verloskundige of specialist (oogarts), voordat je stopt met anticonceptie (zoals pil, condoom of spiraaltje).

De invloed van blindheid op je zwangerschap en je baby, verschilt van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.

 

Blindheid/slechtziendheid en zwanger worden
Blindheid/slechtziendheid hoeft geen problemen te geven tijdens de zwangerschap. Sommige blinde/slechtziende vrouwen hebben wel behoefte aan extra begeleiding tijdens en na de zwangerschap. Sommige oogafwijkingen kunnen verergeren tijdens de zwangerschap.
Bespreek met je huisarts, verloskundige of oogarts wat jouw behoeften zijn.

Kans dat de baby blind of slechtziend wordt
Hoe groot is de kans dat je baby ook blind of slechtziend wordt? Dat ligt aan de oorzaak van de blindheid. Veel oogproblemen zijn aandoeningen van het netvlies. Vaak speelt erfelijkheid hierbij een rol. Maar of je kind ook blind of slechtziend wordt, is niet zomaar te voorspellen.
De huisarts kan je verwijzen naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). Deze arts kan met je bespreken hoe groot de kans is op een kind met blindheid/slechtziendheid. Als het nodig is, kan deze arts ook DNA-onderzoek doen. 
 

Meer informatie

@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer

 

Terug naar mijn antwoorden