Terug naar mijn antwoorden

Leeftijd bij kinderwens en zwangerschap

Vraag advies voordat je zwanger wordt
Je kunt plannen om niet zwanger te worden, maar als je wel een kind wil is dit helaas niet te plannen. Naarmate je later aan kinderen begint, duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger bent. De zwangerschap verloopt vaak zonder problemen, maar er is gemiddeld meer kans op een spontane miskraam en op problemen bij de moeder en de baby. Heb je een kinderwens? Maak dan een afspraak met je huisarts of verloskundige.
 

De gevolgen van de leeftijd van de moeder voor de zwangerschap verschillen van persoon tot persoon. Daarom is persoonlijk advies belangrijk.
 

Leeftijd en zwanger worden
Tot 30 jaar is de kans om binnen een jaar zwanger te worden gemiddeld 85 tot 90%. Met 35 jaar is dat nog 65%, en op 38-jarige leeftijd is het ongeveer 40%. Boven de 38 jaar neemt de kans om binnen een jaar zwanger te worden nog verder af. Dat komt omdat de vruchtbaarheid af neemt na het 30e levensjaar en er gemiddeld meer kans is op een miskraam.
 

Je zwangerschap en je baby
De kans op een goed verlopende zwangerschap en bevalling is ook voor oudere moeders nog steeds groot. Er is wel wat meer kans op problemen in de zwangerschap en bij de geboorte, zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). En op een kind met een chromosoomafwijking zoals het downsyndroom.
 

De leeftijd van de aanstaande vader
De invloed van de leeftijd van je partner (of zaaddonor) op de vruchtbaarheid is veel minder groot dan de leeftijd van de vrouw. Wel kan zijn leeftijd een rol spelen als jullie allebei ouder zijn.  Als de aanstaande vader (of zaaddonor) ouder is dan 40 jaar, is er iets meer kans op erfelijke aandoeningen bij het kind.

Prenatale screening en prenatale diagnostiek
Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben de mogelijkheid om hun ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening. Er zijn twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je deelneemt aan de onderzoeken.
 

Meer informatie

  • Onderzoeken tijdens de zwangerschap over de screening op downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom, en de 20-weken echo (RIVM)
  • Als je wat ouder bent (deverloskundige.nl) 
  • Downsyndroom (Erfocentrum)
  • Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie o.a. hoofdstuk 21.


Bronnen


Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden