Terug naar mijn antwoorden

Coronaprik, zwangerschap en kinderwens

Vraag advies als je zwanger bent of vóórdat je zwanger wordt

Ben je al zwanger? Dan raden artsen en verloskundigen je aan om (opnieuw) een coronaprik te halen. De coronaprik kan tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Dan heb je minder kans om ernstig ziek te worden als je zwanger bent. Dit advies geldt voor gezonde zwangeren en voor zwangeren met chronische ziektes zoals diabetes (suikerziekte) of hart- en longziekten. Je krijgt een mRNA-vaccin.

Wil je zwanger worden en word je jaarlijks uitgenodigd om een griepprik te halen bij je huisarts? Dan kun je de coronaprik ook al krijgen. Dit is omdat je met chronische ziektes zoals diabetes (suikerziekte) of hart- en longziekten meer risico loopt.
 

Twijfel je nog? Of heb je vragen over de coronaprik? Maak dan een afspraak met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

 

De coronaprik en zwanger worden 

De coronaprik heeft geen invloed op zwanger worden. Je wordt niet minder vruchtbaar. De coronaprik zorgt ervoor dat je lichaam weer extra antistoffen aanmaakt. Dan heb je minder kans om ziek te worden als je zwanger bent. Die antistoffen komen via de moederkoek ook bij de baby. We weten nu nog niet hoe goed dit de baby beschermt tegen corona. Zonder prik is de baby helemaal niet beschermd tegen corona vanaf de geboorte. Als je zelf corona hebt gehad, krijgt je baby ook antistoffen. Er zijn geen aanwijzingen dat de coronaprik schadelijk is voor de baby.

 

Wereldwijd zijn al grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd tegen corona. De onderzoeken laten zien dat de coronavaccins geen nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap en voor het kind. De antistoffen die de moeder maakt, komen via de navelstreng ook bij het ongeboren kind. Hierdoor kan de moeder bescherming tegen corona aan het kind meegeven. 

 

Behandeling om zwanger te worden

Wil je beginnen met een behandeling om zwanger te worden en word je ook uitgenodigd om een griepprik te halen bij je huisarts? Dan kun je het beste eerst de coronaprik halen en daarna beginnen met de vruchtbaarheidsbehandeling. Zoals het opwekken van een eisprong (ovulatie-inductie), intra-uteriene inseminatie (iui) of ivf/icsi. Bespreek met je arts wat voor jou het beste moment is om na je prik met de vruchtbaarheidsbehandeling te starten.
 

Corona in de zwangerschap

Zwangeren hebben meer kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Er kunnen problemen ontstaan voor de zwangere èn het kind. Ziekenhuisopname kan nodig zijn. Het is daarom belangrijk dat zwangeren zich laten vaccineren. Het risico is het grootste bij een corona-infectie in de laatste 12 weken van de zwangerschap. Zwangeren met corona worden vaker opgenomen op de intensive care (IC). Daarnaast liggen zwangeren vaker aan de beademing en overlijden zij vaker aan corona dan niet zwangeren. Maar bij de meeste zwangere vrouwen verloopt corona mild of zonder klachten.

De meeste vrouwen die corona hadden tijdens de zwangerschap, krijgen gezonde kinderen. Toch kan er schade zijn aan de placenta (moederkoek), zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Door corona tijdens de zwangerschap is er waarschijnlijk een grotere kans op het overlijden van de baby tijdens de zwangerschap.

Door corona in de zwangerschap is er een verhoogde kans op een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig. Daarnaast hebben zij een grotere kans op gezondheidsproblemen.
Na de vaccinatie heb je veel minder kans om ziek te worden door corona als je besmet raakt. Als je toch ziek wordt, is dat veel minder erg.
 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts of verloskundige

  • Bespreek je twijfel om de coronaprik te halen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.  Zij kunnen je meer vertellen en met je meedenken.
  • Het is van belang dat alle betrokken hulpverleners in je dossier opnemen of je wel of geen coronaprik hebt gehad.
  • Het is van belang dat alle betrokken hulpverleners samen een geboortezorgplan in je dossier zetten. Alle afspraken over medicijnen, vaccinaties en de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf ook naar te vragen.
  • Het Bijwerkingencentrum Lareb doet onderzoek naar de veiligheid van prikken en medicijnen tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

 

Meer informatie

 

@ ZwangerWijzer 2023
Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts en gebaseerd op richtlijnen en medisch-wetenschappelijke literatuur. De bronnen vind je in de Bronnenlijst ZwangerWijzer.

 

Terug naar mijn antwoorden