Terug naar mijn antwoorden

Cannabis en kinderwens

Vraag advies vóórdat je zwanger wordt
Wil je zwanger worden en gebruik jij en/of je partner (of zaaddonor) wel eens cannabis?  Stop daar dan mee voordat je zwanger kunt worden en als je zwanger bent. Het is beter voor je gezondheid en de ontwikkeling van je kind.
Vind je of vinden jullie het moeilijk te stoppen? Jullie kunnen daarvoor hulp vragen bij je (huis)arts. Bij stoppen is vaak professionele hulp nodig en dit kan tijd kosten. Vraag op tijd advies.
Ben je al zwanger en gebruik je cannabis? Overleg dan met je arts of je verloskundige wat je in jouw situatie het beste kunt doen.
Is het moeilijk voor je om dit met je huisarts of verloskundige te bespreken? Of wil je meer weten zonder je naam te zeggen? Bel dan de drugsinfolijn: 0900-1995 of mail vraagbaak@drugsinfo.nl.
 

Cannabis en zwanger worden
Het gebruik van cannabis vlak voor en tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het is schadelijk voor de baby.
Cannabis (marihuana) is de verzamelnaam voor hasj en wiet. Maar ook CBD-olie valt onder cannabis. Mogelijk kunnen zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar worden door cannabis gebruik.
 

Cannabis, je zwangerschap en je baby 
Als je cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap is er een grotere kans op problemen voor je baby, bijvoorbeeld een grotere kans dat de baby te vroeg geboren wordt of een te laag geboortegewicht heeft (voor de duur van de zwangerschap), doordat de baby niet goed is gegroeid. De problemen kunnen verergeren als je tegelijk alcohol drinkt of tabak rookt.
Meer informatie over de risico’s kan je lezen in de Informatiebladen 'Te laag geboortegewicht baby vorige zwangerschap en kinderwens' en 'Te vroeg geboren baby vorige zwangerschap en kinderwens'.
 

Cannabis en problemen bij de latere ontwikkeling van het kind
Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de hersenen van je ongeboren kind zich razendsnel. Hersencellen zijn dan heel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Als je cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap, dan komt dit via de moederkoek terecht bij je ongeboren kind en heeft dit invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor is er meer kans op problemen met concentratie, gedrag en ontwikkeling. 
 

Cannabis en borstvoeding
Het gebruik van cannabis tijdens de borstvoeding is waarschijnlijk niet goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

 

Belangrijke punten voor het gesprek met je arts of verloskundige

  • Wil je zwanger worden en gebruik jij en/of je partner (of zaaddonor) wel eens cannabis? Stop daar dan mee voordat je zwanger kunt worden. Je hebt dan meer kans om zwanger te worden en het is beter voor je gezondheid en de ontwikkeling van je toekomstige kind.
  • Vaak is het moeilijk om met cannabis te stoppen. Dit komt niet alleen omdat het verslavend is. Er is ook vaak een reden waarom je je met drugs lekkerder voelt dan zonder. Met goede begeleiding heb je een goede kans om de verslaving te verminderen. Artsen en andere hulpverleners willen je hier graag bij helpen, ook als de behandeling moeilijk voor je is. Je geeft je kind de beste kans op een goede ontwikkeling als je om hulp durft te vragen.
  • Denk samen na over hoe je/jullie drugsgebruik het leven van je kind zal beïnvloeden als je niet stopt of als het je niet lukt te stoppen. Drugs kosten vaak veel tijd, geld en energie die je niet aan je kind kunt besteden. Je leven kan erg onregelmatig zijn. Drugsgebruik kan ook veel stress veroorzaken.

Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een behandelplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan. Wij raden je aan om hier zelf op aan te dringen.

Meer informatie

  • Drugsinfo.nl over het risico per soort drugs en per fase van de zwangerschap en erna (Trimbos-instituut)
  • Risico's cannabis tijdens zwangerschap (Jellinek)
  • Boek “Voordat je zwanger wordt. Wat vrouwen en mannen moeten weten.” Eric A.P. Steegers en Anjo Geluk (2022). Uitgeverij Garant. Zie hoofdstuk 13.


Bronnen

Dit informatieblad is tot stand gekomen in samenwerking met diverse experts.

 

Terug naar mijn antwoorden